Ustensile necesare

La tricotarea diferitelor obiecte de îmbrăcăminte se folosesc diverse andrele, croşetă şi ace de canava speciale pentru fire groase de lînă (de lînă, bumbac, mătase etc.)

Andrelele pot fi confecţionate din lemn, os, material plastic sau din metal.

Andrelele din lemn, os şi material plastic sînt uşoare, se mînuiesc bine, însă au rezistenţă mică. De aceea se folosesc la tricotarea cu lînă fină a lucrurilor uşoare (bluze, şaluri etc.)

Andrelele din metal sînt rezistente, însă trebuie să fie nichelate, întrucît altfel înnegresc firul de culoare deschisă.

După formă se deosebesc:

Andrele ascuţite numai la un capăt. Acestea se folosesc la tricotarea pieselor drepte (fulare, şaluri, bluze etc.).

Andrele ascuţite la ambele capete. Ele se folosesc la tricotarea pieselor circulare (căciuli, ciorapi, mănuşi etc.).

Andrele circulare, cu ambele capete ascuţite. Acestea se folosesc la tricotarea pieselor mari, executate tubular dintr-o singură bucată (fuste, rochii etc.).

Indiferent de forma ce o prezintă, andrelele trebuie să fie netede, lucioase, iar capetele să nu fie prea ascuţite ca să nu rupă firul.

După grosime, andrelele se diferenţiază, variind ca diametru între 2 şi 10 mm. Lungimea diametrului reprezintă numărul categoriei de andrele. De exemplu andrele nr. 2; 2,5; 3 etc.

Alegerea andrelelor după grosime, depinde de grosimea firului cu care se tricotează, care la rîndul lui depinde de felul obiectului care se tricotează, ca şi de modelul ales.

Andrelele nr. 2 se întrebuinţează la tricotarea peiselor din lînă subţire.

Andrelele nr. 2,5 se folosesc la tricotaje din fire de grosime mijlocie, cum sînt bluzele, rochiile etc.

Andrelele nr. 3; 3,5 şi 4 se întrebuinţează la tricotarea îmbrăcămintei sport.

Andrele pentru ciorapi (5 andrele) se folosesc la tricotarea ciorapilor, şosetelor, mănuşilor, botoşeilor etc.

E necesar să se acorde o atenţie deosebită la alegerea mărimii andrelelor, întrucît ele trebuie să se potrivească cu firul cu care se tricotează. Dacă se tricotează un fir subţire cu andrele groase va rezulta o împletitură rară, care se va întinde cu uşurinţă. Rezultatul va fi invers, dacă împletitura se va face cu andrele subţiri la un fir gros. Pentru evitarea acestor neajunsuri, e bine ca înainte de a se începe împletitura, să se încerce andrele ce se potrivesc la firul cu care se tricotează.

Pe lîngă andrele, e necesară şi o croşetă din metal nichelat, sau din os pentru tricotarea diverselor garnituri şi pentru tras pe dosul împletiturii capetele firelor ce rămîn după tricotare.

Pentru asamablarea diverselor piese tricotate ce compun un obiect de îmbrăcăminte, este necesar ca trusa de ustensile să fie completată cu un ac de canava.

După ce s–a ales modelul, materialul şi ustensilele necesare, se trece la desenarea unui tipar potrivit cu obiectul propus pentru tricotare. În acest scop se iau diverse măsuri direct pe corp.

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

Lasă un comentariu