Tricotaje pentru femei

Tricotajele pentru femei (bluze – pulover, jachete, fuste etc.) se execută după tipare construite pe măsuri luate direct pe persoana pentru care se lucrează piesa respectivă.

Indicaţiunile ce urmează se vor referi la tiparele de bluză – pulover şi fustă, întrucît acestea servesc ca bază pentru construirea aproape a tuturor celorlalte tipare pentru îmbrăcămintea de femei.

Fiecare obiect este alcătuit din mai multe piese pentru care se vor desena tipare separate, iar fiecare tipar se lucrează pe jumătate.

Înainte de a se începe desenarea unui tipar e necesar:

– Să se noteze măsurile luate în partea stîngă a hîrtiei pe care se desenează tiparul, pentru a le avea la îndemînă în orice moment;

– Să se procure obiectele necesare tiparului şi anume: o coală de hîrtie de ambalaj de circa 60/80 cm, o linie dreaptă de circa 60 cm lungime, o panglică metrică, un creion bine ascuţit şi o gumă pentru şters.

Fiecare din părţile componente ale tiparului se desenează pe o coală de hîrtie şi apoi se decupează contururile liniilor desenate.

Se începe cu desenarea tiparelor necesare confecţionării unei bluze – pulover. Acestea sînt: spatele, faţa, mîneca şi gulerul.

Bluza poate fi mînecă simplă, cu mînecă chimono sau cu mînecă raglan. Se vor prezenta pe rînd fiecare gen de bluză.

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

Lasă un comentariu