Modificarea tiparului de bluze

Tiparul de bluză în forma în care s-a prezentat este indicat, după cum am menţionat, pentru persoane cu bust mai plin.
Pentru persoanele cu bustul mai mic, tiparul se poate modifica astfel:
fig. 119Se poate trece pensa în direcţia bustului pe linia de subraţ procedînd astfel:

Se scoate o copie a conturului tiparului de bluză şi pe el se desenează o linie punctată orizontală de la linia de subraţ spre dreapta la 3 – 4 cm sub răscroitura braţului pînă la circa 2 cm de vîrful pensei de pe umăr. Se taie tiparul pe linia punctată, iar pensa de pe umăr din direcţia bustului se închide. Prin această operaţie se deschide tăietura de pe linia de subraţ, pornind deschizătura necesară a pensei în direcţia bustului. fig. 120

Pentru persoanele cu bustul foarte puţin dezvoltat tiparul de faţă al bluzei poate rămîne fără nici un fel de pensă. În acest caz nu se mai desenează pe tipar pensa de pe umăr, iar răscroitura braţului se desenează unind punctul de lungime a umărului cu punctul de lungime a subraţului cu o linie bine rotunjită în partea dinspre subraţ.

Tricotarea bluzelor după tipare fără pensă este foarte simplă şi uşor de realizat.

fig. 121Linia de subraţ poate rămîne în forma prezentată pe tiparul de bază, pentru bluzele cambrate, iar pentru bluzele lejere, această linie va fi dreaptă, adică punctele de grosimea bustului şi punctul de grosimea şoldului se unesc printr-o linie dreaptă. La fel se procedează şi la tiparul de faţă.

Pentru bluzele fără mînecă se foloseşte tiparul în forma descrisă, iar pentru bluzele cu puţină mînecă – gen kimonou – se prelungessc liniile de umăr cu 1 – 2 cm şi se modifică uşor linia de răscroitură a braţului, aşa ca pe tipar. fig. 122La fel se procedează şi la tiparul de faţă.

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

Lasă un comentariu