Pulover marinăresc

16Acest pulover este indicat pentru tinerele de 18 ani. Se lucrează din fire mai groase de lînă de culoare bleu marin.

Se lucrează cu punct de jerseu şi cu andrele nr. 3 sau, dacă firul este mai gros, cu andrele nr. 4.

După cum se vede pe model, puloverul are gulerul ridicat puţin pe gît la partea din spate, iar elasticul fentei care începe de la circa 10 cm mai sus de talie, se prelungeşte în sus pînă la linia de umăr terminîndu-se la umeri în linie dreaptă. Această prelungire formează reverele puloverului, aşa cum se vede pe model.

Gulerul lucrat tot din punct de elastic se completează la partea din spate cu o bantă de forma unui trapez a cărei bază mică este prinsă de răscroitura gîtului la spate, iar baza mare formează marginea din afară a gulerului, cele două oblice laterale se unesc cap la cap cu capetele reverelor, rezultînd o linie oblică peste linia de umăr.

În cele de mai sus s-a explicat forma gulerului şi a reverelor ca fiind caracteristice acestui model de pulover. Cu acelaşi punct de elastic se lucrează marginea de jos a puloverului şi marginea mînecilor. Mînecile, deşi sînt lungi, nu ajung chiar pînă la încheietura mîinii.

O altă caracteristică a acestui pulover este şi fenta care se lucrează cu punct de elastic începînd de la o distanţă de 10 cm mai sus de talie.

Pentru a începe fenta, cînd se ajunge la rîndul de la care trebuie despărţită faţa în două, se procedează astfel: se numără ochiurile, se împarte pe două andrele în părţi egale. Partea stîngă se lasă pe o andrea, nu se lucrează, iar partea dreaptă se lucrează cu a treia andrea. Pentru fentă se montează în continuarea andrelei de la partea dreaptă, în mijloc, 6 ochiuri care, împreună cu 6 ochiuri din corpul puloverului, se lucrează cu punct de elastic.

La fel se procedează şi cu partea stîngă, bineînţeles după ce s-a terminat de lucrat partea dreaptă.

Cînd puloverul este gata, după ce s-au călcat toate părţile, se prinde cu un punct oblic, capătul de jos al fentei de pe dos.

Acest pulover se poate lucra după tipar care se desenează după explicaţiile date sau numai după măsurile luate pe corp, cînd persoana care lucrează are experienţă în acest gen de lucru de mînă. Pentru stabilirea numărului de ochiuri pe centimetru de împletitură se face întîi proba, lucrîndu-se o porţiune de 10 – 15 ochiuri, care după ce se scoate andreaua se lasă liber şi se măsoară.

Acest pulover se poate purta cu o fustă dreaptă, o fustă plisată sau cu un pantalon. Culoarea fustei sau a pantalonului va fi deschisă (gri, alb, muştar) care se armonizează bine cu nuanţa puloverului.

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

Lasă un comentariu