Model 10 – Jachete

Reprezintă o jachetă cu mîneca raglan. Are două buzunare şi este închisă în mijlocul feţei cu un nasture. 10

Marginea buzunarelor, a feţelor şi din jurul răscroiturii gîtului se lucrează cu punct de semielastic. Restul jachetei este lucrat ca modelul 4.

Model:
Această jachetă este lucrată din fire buclate din lînă albă. Se poate lucra şi din fire de lînă nebuclate, de angora sau de mohair.

Jacheta este dreaptă, cu mînecă lungă obişnuită, încheiată în faţă cu 6 nasturi din sidef gri, care apar frumos în evidenţă.

Gulerul este lucrat dintr-o bandă dreaptă, cu punct de jerseu ca şi întreaga jachetă, iar pe margine are o bordură din punct de elastic.

La mîneci jos, ca şi la marginea jachetei, se face de asemenea elastic.

Elasticul de la mîneci are o lăţime de circa 8 cm, iar cel de la marginea jachetei şi de la fentă de circa 5 cm.

Această jachetă se lucrează după tiparele prezentate, la care se aplică dimensiunile luate pe corpul persoanei pentru care se lucrează.

Numărul de ochiuri care se montează la începutul fiecărei părţi este în raport cu grosimea firului de lînă.

Pentru a stabili numărul de ochiuri care se montează pentru fiecare parte, se montează întîi 12 ochiuri, se lucrează 10-15 rînduri, se scoate andreaua şi se măsoară lăţimea acestei probe. Numărul de centimetri găsiţi ajută la calculul necesar. Se împarte numărul de ochiuri care au fost montate la numărul de centimetri care s-au constatat la măsurare şi rezultă numărul de ochiuri care este necesar pentru împletirea unui centimetru.

10 aDe exemplu, dacă cele 12 ochiuri montate au 4 cm, înseamnă că sînt necesare 3 ochiuri pentru 1 cm. După acest calcul se poate uşor stabili numărul de ochiuri necesar pentru dimensiunile jachetei, ca şi pentru fiecare parte (faţă, spate, mîneci, guler).

Această jachetă se poate purta cu o fustă dreaptă sau plisată. O persoană înaltă şi suplă poate purta această jachetă cu o fustă plisată uni, sau în carouri, iar o persoană mai plină poate purta jacheta cu o fustă dreaptă uni de culoare mai închisă (gri, negru, maron, bleumarin).

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

One response to this post.

  1. poate explicati si tehnica de rascroire amanuntit pentru tricotajele rotunde la git,si mai am o intrebare,ati tricotat sau aveti cumva tehnica tricotatului unui pulovar femei cu sau fara nasturi inceput de la git in jos ,explicati va rog ca mie nu-mi iese deloc,multumesc.RODICA

    Răspunde

Lasă un comentariu