Model 1 – Pulovere

1Acest model prezintă un motiv dintr-un singur pulover cu mîneca trei sferturi cu o bentiţă în jurul gîtului şi închis în mijlocul spatelui cu un fermoar.

Bentiţa din jurul gîtului şi manşetele sînt lucrate cu punct de semielastic. Restul puloverului este lucrat cu punct de jerseu încrustat cu romburi ajurate, tricotate după modelul următor:

Se montează pe andrele un număr de ochiuri divizibil cu 24 plus 1.

Rîndul 1: 1 jeteu, 2 ochiuri lucrate împreună pe faţă, 4 ochiuri pe faţă. Se repetă modelul, iar rîndul se termină cu 5 ochiuri pe faţă şi se repetă modelul.

Rîndul 2 şi toate rîndurile cu soţ: se lucrează în întregime pe dos.

Rîndul 3: 1 ochi pe faţă la început de rînd, apoi modelul: 1 jeteu, 2 ochiuri lucrate împreună, 2 ochiuri pe faţă, 1 jeteu, 2 ochiuri lucrate împreună, 2 ochiuri pe faţă.

Rîndul 5: 2 ochiuri la început de rînd, apoi modelul: 1 jeteu, 2 ochiuri lucrate împreună, 2 ochiuri pe faţă. Se repetă modelul şi se sfîrşeşte rîndul cu 2 ochiuri lucrate împreună şi apoi 1 ochi pe faţă.

Rîndul 7: 3 ochiuri la început de rînd, apoi 1 jeteu, 2 ochiuri lucrate împreună, 4 ochiuri lucrate pe faţă. Modelul se repetă, iar rîndul se termină cu 1 jeteu, 2 ochiuri lucrate împreună, 2 ochiuri pe faţă.

Modelul se repetă, crescînd cu cîte 1 ochi numărul ochiurilor de la început şi sfîrşit de rînd, pînă ce se obţine mărimea ce se doreşte pentru romb.

Apoi urmează:

Rîndul 1: 2 ochiuri pe faţă, 1 jeteu, 2 ochiuri lucrate împreună, 1 jeteu, 2 ochiuri lucrate împreună. Se repetă mpodelul pînă la capăt şi se termină rîndul cu 2 ochiuri lucrate împreună, 1 ochi pe faţă.

Rîndul 2: 1 ochi la început de rînd, apoi urmează 1 jeteu, 2 ochiuri lucrate împreună, 2 ochiuri pe faţă, 1 jeteu, 2 ochiuri lucrate împreună.

Se repetă pînă se întregesc romburile începute şi apoi se repetă modelul.

Puloverul se tricotează după modelul tiparului de bluză dreaptă, iar mîneca după tiparul de mînecă trei sferturi.

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

Lasă un comentariu