Mănuşi

Mănuşile, ca şi fularele completează îmbăcămintea sport. Ele pot fi drepte numai cu un singur deget, sau făcute cu 5 degete. Se pot lucra simplu, cu model uni sau cu modele colorate.

Mănuşi cu 5 degete
Pentru tricotarea unei mănuşi pentru o măsură obişnuită se montează circa 100 ochiuri pe 4 andrele. Se lucrează cu punct semielastic cam 5 – 7 cm după cît de lată se stabileşte manşeta mănuşii.

Se continuă încă 10 – 12 cm cu punct de jerseu (ochiuri pe faţă), după care se începe tricotarea degetului mare.

Degetul mare. Se lucrează 12 ochiuri de pe andrea şi în continuare se mai adaugă încă 12 ochiuri noi. Se împart toate cele 24 ochiuri pe 3 andrele şi se închid pentru a se lucra degetul.

Se lucrează cu punct de jerseu (ochiuri pe faţă) măsurîndu-se cît este de mare prima falangă a degetului mare şi apoi se încep scăzăturile. Se fac 3 scăzături şi se repetă de 3 ori la fel. Urmează un rînd cu 2 scăzături şi se face vîrful degetului cu 4 scăzături la fiecare rînd, de o parte şi de alta a degetului.

Se reia lucrul de unde s-a întrerupt degetul mare, scoţîndu-se ochiuri noi din cele 12 ochiuri adăugate pentru deget şi se continuă, lucrînd pe faţă, pînă în dreptul unde trebuie să se înceapă degetul (se măsoară lungimea pe mînă).

Degetul al doilea. Se lucrează 9 ochiuri pe cîrlig, se adaugă în continuare 5 ochiuri noi (aceste ochiuri dau lărgimea între degete şi închid degetul), se iau 9 ochiuri numărate de la capătul andrelei vecine cu cea dintîi. Se lucrează drept, cît este lungimea celor 2 falange.

Degetul al treilea. Se lucrează în continuare 8 ochiuri pe andrea, se adaugă 4 ochiuri noi, se iau 7 ochiuri de pe andrea pentru partea degetului dinspre podul palmei, se scot 5 ochiuri noi din ochiurile adăugate la degetul al doilea pentru intervalul dintre degetul mijlociu şi cel arătător. Se lucrează drept cît este lungimea celor 2 falange.

Degetul al patrulea. Se lucrează 7 ochiuri de pe andrea, se adaugă 3 ochiuri noi pentru intervalul dintre degetul inelar şi cel mic, 6 ochiuri de pe andrea şi se scot ochiuri noi din cele 4 ochiuri adăugate la degetul al treilea. Se lucrează drept cît este lungimea celor 2 falange.

Degetul al cincilea. Se lucrează restul ochiurilor şi se scot 3 ochiuri din ochiurile adăugate la degetul inelar. Se lucrează cît este lungimea celor două falange.

Scăzăturile pentru toate degetele se încep în dreptul falangei a treia, făcîndu-se 2 scăzături la cîte 3 rînduri, iar vîrful se execută ca la degetul mare.

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

2 responses to this post.

  1. Posted by euxyzabc on ianuarie 28, 2010 at 1:03 pm

    Extraordinar acest site… Felicitari….
    Insa nu pot sa-mi dau seama cum pot executa manusi cu degete de la 0 …

    Răspunde

  2. Posted by Zanash on septembrie 30, 2011 at 5:05 pm

    Super..chiar cautam un astfel de post.
    Mereu mi-am facut manusile fara degete pentru ca nu reuseam sa gasesc pe cineva care sa fi impletit manusi pana acum.
    Am impletit pulovere, caciulite, fualre, pantalonasi, vestute, dar niciodata manusi cu degete si am zis sa ma provoc, insa nu gaseam pe cineva care sa imi explice cum pot impelti degetele.

    Multumesc foarte mult.

    Răspunde

Lasă un comentariu