Model 1 – Papuci

1Reprezintă un papuc cu manşetă şi montat pe talpă. În jurul tălpii are un burleu care mărgineşte frumos papucul.

Se lucrează cu punct de orez, iar manşeta cu punct de elastic 2X2 şi se lucrează pe 2 andrele, mari.

Pentru o persoană care poartă încălţăminte nr. 37 se montează pe andrele 18 ochiuri. Se tricotează cu punct de orez 46 rînduri, executînd din 4 în 4 rînduri cîte o creştere, în urma căreia se vor obţine 36 ochiuri pe andrea. Se tricotează 2 rînduri, după lungimea piciorului. Se împart cele 36 ochiuri în 3 grupe de cîte 12 ochiuri.

Cu primele 12 ochiuri se lucrează 30 rînduri şi se încheie rîndurile.

A doua grupă de 12 ochiuri se trece pe o andrea de rezervă.

Cu a treia grupă de 12 ochiuri se lucrează tot 30 de rînduri şi se încheie ochiurile. Se cos cele 2 fîşii de 30 ochiuri.

Se începe lucrul cu 5 andrele. Se iau pe o andrea cele 12 ochiuri lăsate pe andreaua de rezervă, iar cu celelalte 3 andrele se ridică 32 de ochiuri de pe marginile celor 2 fîşii cusute, împreună. Se tricotează rotund şi se creşte cîte 1 ochi la 10 ochiuri, ca să se ajungă la numărul de 48 ochiuri. Cu cele 48 ochiuri se tricotează 15-20 rînduri cu punct de elastic 2X2. Se încheie ochiurile la marginea elasticului.

Pe marginea papucului se ridică circa 90-95 ochiuri, după nevoie, şi se lucrează cu punct de orez 3-4 rînduri. Se încheie larg ultimul rînd. Această bentiţă formează un buret care ascunde montajul tălpii.

Talpa se face din postav, fetru sau o piele mai subţire. Se coase împrejur cu un fir de aţă solid.

„Tricotaje de mînă”, Ana Popescu, Ed. Tehnică, 1966.

One response to this post.

  1. Posted by ramona on decembrie 20, 2010 at 10:03 pm

    imi doresc de foarte mult timp sa invat sa crosetez cuirapi cu 5 andrele,dar acum cand am gasit explicatii cu imaginii cred ca este destul de complicat si necesita practica multa pana sa stiu sa fac fara sa cer explicatii.imi pare totul foarte complicat.

    Răspunde

Lasă un comentariu