Jachetă cu motiv brodat – Model nr. 9

O elegantă jachetă din lînă de culoare maron, brodată cu un motiv discret în buline galbene, avînd manşetele şi feţele dublate cu galben. Ea poate fi purtată în orice împrejurare. poza model 9

Furnituri:
Circa 500 g lînă maron, 200 g lînă galbenă, andrele nr. 2 ½.

model 9Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 96 cm.

Model:

I. Manşetele, dublura reverelor şi tivul marginii de jos a jachetei se tricotează în „punct de jerseu”.

II. Tricotăm restul cu modelul următor: rîndul 1 (pe faţa lucrului): *28 ochiuri pe faţă, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri lucrate pe faţă încrucişat astfel: lucrăm mai întîi ochiul 2 apoi ochiul 1 şi le scoatem de pe andrea amîndouă deodată; urmează 1 ochi pe dos. Repetăm de la *. Rîndul 2: acoperit. Rîndul 3: la fel ca 1.

Măsura:
30 ochiuri şi 45 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 150 ochiuri de lînă maron pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept, în „punct de jerseu”, 4 cm în înălţime. Urmează apoi 1 rînd de ochiuri pe dos (pe faţa lucrului) formînd astfel tivul spatelui, pe care îl vom îndoi pe dos cosîndu-l cu puncte invizibile. Toate măsurile întrebuinţate în text sunt considerate de la terminarea tivului, adică de la rîndul de ochiuri pe dos. Continuăm drept 29 cm în înălţime cu modelul II.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 8 ochiuri (cîte 4 ochiuri la o margine). Tricotăm drept 4 cm în înălţime şi începem să creştem la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm (de 8 ori). În total am crescut 16 ochiuri (cîte 8 ochiuri la o margine). Avem 158 ochiuri.

Umărul:
La 22 cm înălţime de la începutul răscroielii mînecii începem să formăm linia umerilor, scăzînd o dată 11 ochiuri şi de 26 de ori cîte 2 ochiuri, la fiecare margine a lucrului. În total am scăzut 126 ochiuri (cîte 63 ochiuri pe un umăr). Tricotăm încă 2 cm în înălţime în „punct de jerseu” cu cele 32 ochiuri rămase pe andrea la mijlocul spatelui şi încheind.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 90 ochiuri din lînă maron şi tricotăm drept 29 cm în înălţime cu modelul II. Începem răscroiala mînecii scăzînd pe această linie, la începutul rîndurilor, o dată 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi. La marginea interioară a feţei tricotăm drept. În total am scăzut 4 ochiuri şi au mai rămas 86 ochiuri cu care tricotăm drept 4 cm în înălţime. Apoi începem să creştem pe linia răscroielii mînecii cîte 1 ochi la 2 cm (de 8 ori). Avem 94 ochiuri.

Umărul şi răscroiala gîtului:
La 22 cm înălţime de la începutul răscroielii mînecii începem să formăm linia umărului, scăzînd la începutul rîndurilor care urmează o dată 11 ochiuri şi de 26 ori cîte 2 ochiuri. La 55 cm înălţime totală scădem pe linia răscroielii gîtului, de 18 ori cîte 1 ochi, iar cele 13 ochiuri rămase pe andrea le scădem într-un singur rînd.

Partea sîngă a feţei: se tricotează la fel, însă inversat.

Dublura feţei:
Montăm 90 ochiuri de lînă galbenă şi tricotăm 7 cm în înălţime în „punct de jerseu”. La marginea exterioară (pe linia subraţului) scădem 38 ochiuri într-un singur rînd şi continuăm apoi a scădea, tot pe aceeaşi linie, cîte 1 ochi la începutul fiecărui rînd, pînă cînd au rămas 31 ochiuri. La înălţimea totală de 53 cm scădem, la marginea interioară a feţei, după indicaţiile noastre date pentru răscroiala gîtului. Executăm a doua parte a dublurii la fel, însă inversat.

Mîneca:
Montăm 80 ochiuri de lînă galbenă pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept 41 rînduri în „punct de jerseu”. Continuăm cu lînă maron şi cu modelul II. În rîndul 32 cu lînă maron, fixăm tivul manşetei, de mînecă, tricotînd în acelaşi timp împreună, 1 ochi de la faţa mînecii, cu ochiul corespunzător ridicat din rîndul de montaj (începutul manşetei).

Tricotăm drept 6 cm şi începem să creştem la fiecare margine, tot la al 4-lea rînd, cîte 1 ochi (total 43 ori). La înălţimea de 31 cm de la tiv, rotunjim mîneca, scăzînd la fiecare margine (la 2 rînduri) cîte 11 ochiuri (total de 10 ori).
Rămîn 13 ochiuri pe care le scădem într-un singur rînd. Tricotăm la fel cealaltă mînecă.

Broderia:
La intervalul de 10 cm între ele brodăm bulinele cu lînă galbenă.

Călcăm aburit, coasem pe faţă cu maşina dublurile feţelor, întoarcem pe dos, călcăm din nou şi tivim cu puncte invizibile marginile. Încheiem totul la maşină. Îndoim manşetele la 6 cm înălţime şi le pontăm pe mîneci.

tipar 9

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu