Jachetă scurtă cu mînecă trei sferturi – Model nr. 11

Această jachetă scurtă din lînă verde cu două clape false în faţă, este lucrată într-un punct original, care dă tricotajului un aspect de stofă. poza model 11
Necesită o lînă de calitate bună şi o lucrătură foarte egală.

Furnituri:
Circa 400 g lînă verde, 1 nasture, andrele nr. 2 şi 2 ½.

model 11Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 98 cm, lungimea jachetei 53 cm.

Model:
I. Manşetele, clapele şi gulerul se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Restul, cu modelul următor: rîndul 1 (pe faţa lucrului): * 3 ochiuri pe faţă, 3 ochiuri ridicate nelucrate cu firul trecut prin faţa lor. Repetăm de la *. Rîndurile cu soţ (pe dosul lucrului) toate ochiurile pe dos. Rîndul 3: 1 ochi pe faţă, 3 ochiuri ridicate nelucrate, cu firul trecut prin faţa lor * 3 ochiuri pe faţă; 3 ochiuri ridicate nelucrate, cu firul trecut prin faţa lor. Repetăm de la *. În felul acesta modelul va fi mereu împins spre dreapta cu 1 ochi.

Măsură:
32 ochiuri şi 46 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 152 ochiuri pe andrele nr. 2 şi tricotăm în „punct de jerseu” 3 cm în înălţime; urmează 1 rînd de ochiuri pe dos (pe faţa lucrului). Formăm astfel tivul spatelui pe care la sfîrşit îl îndoim pe dosul jachetei prinzîndu-l cu puncte invizibile.

Măsurile întrebuinţate în text sînt considerate de la rîndul de ochiuri pe dos, adică de la terminarea tivului.
Continuăm a tricota drept pe andrele nr. 2 ½ cu modelul II.

Răscroiala mînecii:
Cînd am terminat o bucată de 29 cm înălţime, scădem la începutul rîndurilor care urmează de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 24 ochiuri (cîte 12 ochiuri la margine). Avem 128 ochiuri cu care tricotăm drept înainte.

Umărul:
La înălţimea totală de 50 cm, începem să formăm linia umerilor, scăzînd la începutul rîndurilor următoare de 10 ori cîte 9 ochiuri, total 90 ochiuri (cîte 45 ochiuri pe un umăr). Rămîn la mijlocul spatelui 38 ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 90 ochiuri pe andrele nr. 2 şi tricotăm tivul la fel ca la spate. Continuăm pe andrele nr. 2 ½ astfel: la marginea interioară a feţei creştem 10 ochiuri în rîndul întîi şi tricotăm primele 9 ochiuri în „punct de jerseu”, 1 ochi pe dos. Acestea vor forma tivul marginii interioare a feţei pe care le vom tricota astfel pînă la sfîrşit. În continuarea acestor 10 ochiuri crescute vom tricota cu modelul II, cele 90 ochiuri din montaj.
Avem 100 ochiuri cu care tricotăm drept 29 cm în înălţime, avînd grijă ca la marginea interioară a feţei să lucrăm tivul după indicaţiile anterioare (9 ochiuri în „punct de jerseu”, 1 ochi pe dos).

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 20 cm, începem să formăm răscroiala mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor, pe această linie, o dată 8 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 18 ochiuri şi au mai rămas 82 ochiuri cu care tricotăm drept pînă cînd avem o înălţime totală de 48 cm.

Răscroiala gîtului:
Aici începem răscroiala gîtului, scăzînd la începutul rîndurilor pe această linie, o dată 20 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 5 ori cîte 1 ochi. Continuăm drept.

Umărul:
La înălţimea totală de 50 cm începem să formăm linia umărului, scăzînd la începutul rîndurilor de 5 ori cîte 9 ochiuri.

Partea stîngă a feţei: se lucrează la fel, inversat.

Mîneca:
Montăm 100 ochiuri pe andrele 2 ½ şi tricotăm în „punct de semielastic” o manşetă de 3 cm înălţime.
Continuăm 24 cm în înălţime cu modelul II, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 24 ochiuri (cîte 12 ochiuri la o margine). Avem 124 ochiuri şi începem să formăm ovalul mînecii scăzînd la începutul rîndurilor astfel: la marginea (mînecii) care se va aplica la partea din faţă a jachetei, scădem 8 ochiuri în rîndul întîi, iar la marginea opusă, 3 ochiuri. Continuăm scăzînd egal la ambele margini astfel: de 10 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri, iar ultimele 23 ochiuri le încheiem într-un singur rînd. Tricotăm mîneca următoare la fel, dar inversat.

Călcăm aburit şi încheiem la maşină.

Coasem invizibil tivurile pe dosul jachetei.

Gulerul:
Tricotăm pe 150 ochiuri, în „punct de semielastic”, un guler de 4 cm înălţime, formînd la capătul drept, la înălţimea de 2 cm de la montaj şi la distanţă de 5 ochiuri de la margine, o butonieră din 6 ochiuri. Coasem gulerul suprapus peste răscroiala gîtului.

Clapele:
Tricotăm două clape de 4 cm înălţime, pe cîte 30 ochiuri, în punct de semielastic şi le coasem pe cele două părţi ale feţei.

tipar 11

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu