Set de bluză şi cardigan – Model nr. 21

Acest set de bluză şi cardigan se execută cu un mic guleraş gen „ofiţer”, cu o garnitură orginală. Se tricotează dintr-o lînă de calitate bună, în culoare pastel. poza model 21

BLUZA

Furnituri:
Circa 250 g lînă, 1 fermoar, andrele nr. 2 ½.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 98 cm.

Model:
I. Manşetele şi gulerul se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Clapele se tricotează cu modelul descris la cardigan.

III. Restul în „punct de jerseu”. Punctul de jerseu trebuie să fie lucrat strîns şi foarte uniform.

Măsura:
28 ochiuri şi 41 rînduri = 10 cm din modelul III.

Spatele:
Montăm 120 ochiuri şi tricotăm 3 cm în înălţime în „punct de jerseu”. Urmează un rînd de ochiuri pe dos (lucrat pe faţa lucrului). Această bandă va forma tivul spatelui pe care îl îndoim pe dosul bluzei şi îl coasem invizibil de corsaj.

model 21Măsurile întrebuinţate în text sînt considerate începînd de la terminarea tivului, adică de la rîndul de ochiuri lucrate pe dos (neglijăm tivul). Tricotăm drept 5 cm în înălţime în „punct de jerseu”, urmează 20 cm în înălţime crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 20 ochiuri (cîte 10 ochiuri la o margine). Avem 140 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor care urmează de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 30 ochiuri (cîte 15 ochiuri la o margine). Avem 110 ochiuri cu care continuăm a tricota drept pînă la înălţimea totală de 35 cm. Aici împărţim lucrul pe două andrele, cîte 55 ochiuri pe o andrea. Lucrăm mai departe prima parte cu 55 ochiuri tricotînd drept la ambele margini pînă la înălţimea totală de 45 cm.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Din acest punct începem să scădem în acelaşi timp linia umerilor şi răscroiala gîtului astfel: la marginea exterioară scădem, la începutul rîndurilor, de 5 ori cîte 7 ochiuri, formînd linia umărului, iar la răscroiala gîtului, scădem, la începutul rînurilor, de 5 ori cîte 4 ochiuri. Continuăm la fel lucrul pe andreaua următoare, însă inversat.

Faţa:
Se lucrează în acelaşi fel ca spatele, cu deosebirea că avem 4 ochiuri mai mult şi nu formăm fenta de la spate.

Mînecile:
Montăm 80 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm în “punct de semielastic” o manşetă de 3 cm înălţime. Continuăm în “punct de jerseu” 5 cm în înălţime, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 1 cm. În total am crescut 10 ochiuri (cîte 5 ochiuri la o margine). Avem 90 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 40 ori cîte 1 ochi, de 6 ori cîte 2 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, iar ultimele 20 ochiuri rămase la mijlocul andrelei le scădem într-un singur rînd.

Executăm mîneca următoare la fel.

Călcăm aburit, coasem tivurile, încheiem la maşină şi coasem fermoarul la spate. În jurul răscroielii gîtului ridicăm ochiurile corespunzătoare şi tricotăm în “punct de semielastic” o bentiţă de 2 cm înălţime. Încheiem toate ochiurile într-un singur rînd, scăzînd pe faţă şi pe dos ochiurile lucrate pe dos.

Montăm cîte 13 ochiuri şi tricotăm două benzi de 10 cm lungime, cu modelul II, formînd clapele.
tipar bluza 21

CARDIGANUL

Furnituri:
Circa 550 g lînă, andrele nr. 2 ½.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 98 cm, lungimea 62 cm.

Model:
Bordura feţelor şi manşetele se tricotează cu modelul II, restul cu modelul III în „punct de jerseu”.

Modelul II:
Rîndul 1 (pe dosul lucrului): 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos.

Rîndul 2: 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, 7 ochiuri crescute (adică montăm 7 ochiuri pe andrea), 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă.

Rîndul 3: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, 8 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos.

Rîndul 4: 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri lucrate împreună pe faţă de la dreapta spre stînga, 4 ochiuri pe faţă, 2 ochiuri lucrate împreună de la stînga spre dreapta, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă.

Rîndul 5: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, 6 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos.

Rîndul 6: 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe faţă, 2 ochiuri lucrate împreună pe faţă de la dreapta spre stînga, 2 ochiuri pe faţă, 2 ochiuri lucrate împreună de la stînga spre dreapta, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă.

Rîndul 7: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos.

Rîndul 8: 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri lucrate împreună pe faţă de la dreapta spre stînga, 2 ochiuri lucrate împreună pe faţă, de la stînga spre dreapta, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă.

Rîndul 9: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe faţă, 1 ochi pe os, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos.

Rîndul 10: 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri lucrate împreună pe faţă, de la dreapta spre stînga, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe faţă.

Rîndul 11: repetăm de la rîndul 1.

Spatele:
Montăm 156 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm drept în „punct de jerseu” 3 cm înălţime. Urmează 1 rînd de ochiuri pe dos (pe faţa lucrului) formînd astfel tivul spatelui. Măsurile întrebuinţate în text sunt considerate ca începînd de la terminarea tivului, adică de la rîndul de ochiuri pe dos (neglijînd tivul). Continuăm drept, în „punct de jerseu” 40 cm în înălţime.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor care urmează de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 36 ochiuri (cîte 18 ochiuri la o margine). Avem 120 ochiuri cu care tricotăm drept 19 cm în înălţime.

Umărul:
Scădem la începutul rîndurilor care urmează de 14 ori cîte 5 ochiuri. În total am scăzut 70 ochiuri (cîte 35 ochiuri la un umăr), iar restul de 50 ochiuri rămase la mijlocul spatelui le scădem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 78 ochiuri pe andrele şi tricotăm tivul la fel ca la spate. Continuăm 40 cm înălţime.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor pe această linie o dată 6 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 20 ochiuri şi au rămas 58 ochiuri cu care tricotăm 19 cm înălţime.

Umărul şi răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor pe această linie, de 7 ori cîte 5 ochiuri. O dată cu scăderea umărului formăm şi răscroiala gîtului, scăzînd la începutul rîndurilor, pe această linie, o dată 5 ochiuri, de 3 ori cîte 4 ochiuri şi de 3 ori cîte 2 ochiuri.

Partea stîngă a feţei:
Se lucrează la fel, dar inversat.

Mîneca:
Montăm 80 ochiuri pe andrele şi tricotăm 20 cm înălţime în „punct de jerseu”, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 2 cm. În total am crescut 20 ochiuri (cîte 10 ochiuri la o margine). Avem 100 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii, scăzînd la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 50 ori cîte 1 ochi, de 14 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 3 ochiuri.

Executăm cealaltă mînecă la fel.

Călcăm aburit, coasem pe dos tivurile şi încheiem la maşină.

Garnitură:
Montăm 11 ochiuri pe andrele nr. 2 ½ şi tricotăm cu modelul II o bandă de lungimea corespunzătoare marginilor feţelor şi răscroielii gîtului (după ce cardiganul a fost călcat şi încheiat). La el tricotăm două manşete pentru mîneci. Vă reamintim regula generală că primul ochi din fiecare rînd se ia nelucrat.
Aceste garnituri nu se calcă. Încheiem şi coasem benzile cap în cap cu marginile feţelor şi mînecilor.

tipar cardigan 21

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu