Rochie largă – Model nr. 24

Rochie tinerească, cu fusta largă, compusă din 12 clini, care formează cute necălcate. Corsajul este ajustat şi are mîneci raglan trei sferturi. Banta lată a butonierelor şi nasturilor se lucrează în continuare cu banta care înconjoară decolteul.
poza model 24Furnituri:
Circa 600 g lînă, andrele nr. 2 ½ şi 3, o croşetă, 5 nasturi, circa 80 cm panglică lată de 4 cm pentru dublura cordonului, rejansă, fermoar, o cataramă.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 90 – 92 cm. Lungimea fustei 68 cm.

Model:
I. Tivul de jos al fustei, banta pentru butoniere şi nasturi, cît şi banta de la gît, tivul mînecilor şi cordonul se lucrează în „punct de orez”.

Rîndul 1: 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos, alternînd pînă la sfîrşitul rîndului.

Rîndul 2 şi toate rîndurile cu soţ: deasupra ochiului pe faţă tricotăm 1 ochi pe faţă, deasupra celui pe dos, tricotăm 1 ochi pe dos.

Rîndul 3 şi toate rîndurile fără soţ: deasupra ochiului pe faţă tricotăm 1 ochi pe dos, deasupra celui pe dos tricotăm 1 ochi pe faţă. Rîndurile 2 şi 3 se repetă.

II. Restul se lucrează în felul următor: model 24

Rîndul 1: (pe faţa lucrului) pe dos.

Rîndul 2: pe faţă.

Rîndul 3: 7 ochiuri pe dos. * ochiul următor se tricotează de 3 ori: o dată pe faţă, pe urmă pe dos şi iar pe faţă şi abia acum dăm drumul ochiului de pe andreaua stîngă. Urmează 7 ochiui pe dos. Repetăm de la * .

Rîndul 4: * 7 ochiuri pe faţă, 3 ochiuri pe dos. Repetăm de la * .

Rîndul 5: 7 ochiuri pe dos, * 3 ochiuri pe faţă, 7 ochiuri pe dos. Repoetăm de la * .

Rîndul 6: ca rîndul 4.

Rîndul 7: ca rîndul 5.

Rîndul 8: * 7 ochiuri pe faţă, 3 ochiuri se tricotează împreună pe dos. Repetăm de la * .

Rîndul 9: pe dos.

Rîndul 10: pe faţă.

Rîndul 11: 3 ochiuri pe dos, * următorul ochi se tricotează de 3 ori, pe faţă, pe dos, iar pe faţă, ca în rîndul 3. Urmează 7 ochiuri pe dos. Repetăm de la * .

Rîndul 12: * 7 ochiuri pe faţă, 3 ochiuri pe dos. Repetăm de la * .

Rîndul 13: 3 ochiuri pe dos, * 3 ochiuri pe faţă. 7 ochiuri pe dos. Repetăm de la * .

Rîndul 14 ca rîndul 12.

Rîndul 15 ca rîndul 13.

Rîndul 16: * 7 ochiuri pe faţă, 3 ochiuri se tricotează împreună pe dos. Repetăm de la * . Aceste 16 rînduri dau modelul. (Atenţie la scăderi! Cele 3 ochiuri ale bobiţei se consideră drept un singur ochi.)

Măsura:
30 ochiuri şi 40 rînduri = 10 cm din modelul II.

Clinul fustei:
(De 12 ori) Începem cu 81 ochiuri pe andrele nr. 3. Tricotăm 10 cm cu modelul I drept înainte. În locul ultimului rînd din model, tricotăm pe dosul lucrului un rînd de ochiuri pe faţă, pe urmă continuăm cu modelul

II. Continuăm drept încă 5 cm. Aici, şi începînd de aici, scădem la cîte 2 ½ cm, la ambele margini, de 20 ori cîte 1 ochi. Rămîn 41 ochiuri. Cînd clinul măsoară 68 cm de la marginea de jos, sau altă măsură necesară, încheiem (dacă dorim fusta mai lungă sau mai scurtă, schimbăm măsurile părţii de jos lucrată drept).

Spatele corsajului:
Începem cu 113 ochiuri pe andrele nr. 3, cu modelul II. Tricotăm 4 cm drept înainte. Aici, şi începînd de aici, creştem la ambele margini, de 12 ori cîte 1 ochi. Vor fi 137 ochiuri. Continuăm drept înainte, pînă avem 21 cm de jos.

Răscroiala mînecii raglan:
La începutul rîndurilor următoare scădem de 2 ori cîte 9 ochiuri * tricotăm 2 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem de 12 ori cîte 1 ochi. Repetăm de 3 ori de la * .

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 32 cm măsuraţi de jos, încheiem la mijloc 29 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi tricotăm cele două bucăţi separat. La marginea exterioară scădem mai departe cîte 1 ochi, la marginea interioară, la gît, scădem cîte 4 ochiuri la cîte 2 rînduri, pînă se termină toate ochiurile.

Partea dreaptă a corsajului:
Începem cu 65 ochiuri pe andrele nr. 3. La marginea dreaptă (cea interioară) tricotăm 14 ochiuri cu modelul I pînă la sfîrşit. La marginea stîngă creştem, începînd de la 4 cm, la cîte 1 cm, de 12 ori cîte 1 ochi. Vor fi 77 ochiuri. Între timp, la 5 cm măsuraţi de jos şi pe urmă mereu la cîte 6 cm, formăm 4 butoniere la marginea interioară. Tricotăm 5 ochiuri de la margine şi din 4 ochiuri facem butoniera.

Răscroiala mînecii raglan:
La aceeaşi înălţime cu spatele, scădem la marginea exterioară, în rîndul următor, 9 ochiuri, * tricotăm 2 rînduri fără scăderi, scădem la cîte 2 rînduri de 6 ori cîte 1 ochi. Repetăm încă de 3 ori de la * .

Răscroiala gîtului:
Între timp, cînd marginea interioară este de 26 cm, luăm cele 14 ochiuri în „punct de orez lungit” pe o andrea de rezervă (preferabil pe un ac mare de siguranţă), pe urmă scădem la cîte 2 rînduri de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 8 ori cîte 2 ochiuri şi cîte 1 ochi pînă se epuizează toate ochiurile.

Mîneca:
Începem cu 69 ochiuri pe andrele nr. 2 ½. Tricotăm 5 cm cu modelul I, pe urmă continuăm cu andrele nr. 3 şi modelul II. În al treilea rînd al modelului tricotăm după ochiul începător şi înaintea ochiului care încheie rîndul, în locul celor 7 ochiuri pe dos, numai 5 ochiuri pe dos. Continuăm 6 cm drept înainte. Începînd de aici creştem mereu la cîte 4 rînduri, la începutul şi la sfîrşitul lor, de 17 ori cîte 1 ochi. Vor fi 105 ochiuri. Cînd mîneca măsoară 31 cm de jos, sau altă măsură necesară antebraţului, scădem la începutul celor 2 rînduri următoare, cîte 9 ochiuri, * urmează 2 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem la începutul fiecărui rînd de 12 ori cîte 1 ochi. Repetăm de 3 ori de la * . Rămîn 39 ochiuri. Pe acestea le trecem pe o andrea de rezervă.
Aburim părţile tricotate. (Banta de la marginea de jos a mînecilor nu se abureşte). Montăm părţile raglanului. Ridicăm ochiurile în jurul decolteului pe andrele nr. 2 ½ în felul următor: luăm 14 ochiuri de pe andreaua de rezervă de la faţa dreaptă a corsajului, ridicăm în continuare 31 ochiuri de la partea dreaptă a gîtului, 39 ochiuri de la mîneca dreaptă, 65 ochiuri din răscroiala pentru gît a spatelui, 39 ochiuri de la mîneca stîngă, 31 ochiuri de pe partea stîngă a gîtului şi 14 ochiuri de pe andreaua de rezervă a feţei stîngi (233 ochiuri).

Tricotînd rîndurile dus-întors, lucrăm 3 cm cu modelul I. Aici formăm a 5-a butonieră în aceeaşi linie cu primele patru. În rîndul următor, tricotăm 18 ochiuri de la margine, * cele 2 ochiuri următoare le lucrăm împreună, tricotăm apoi 6 ochiuri. Repetăm de la * . Sfîrşim rîndul. În rîndul următor repetăm scăderile, acum însă tricotăm numaă cîte 5 ochiuri după cele lucrate împreună. Scădem iar de 25 ori. Rămîn 183 ochiuri. Încheiem.

Împreunăm clinurile fustei, călcăm pe vîrf cusăturile interioare şi coasem fusta pe rejansă, aşezînd cutele. Coasem şi părţile laterale ale corsajului, pe urmă îl împreunăm cu fusta. Feţele corsajului trebuie să se petreacă de 4 cm. În cusătura din stînga aşezăm un fermoar. Înconjurăm decolteul cu rînduri de picioruşe scurte. Coasem nasturii.

Cordonul:
Începem cu 14 ochiuri pe andrele nr. 2 ½. Tricotăm cu 6 cm mai mult decît măsura taliei. Căptuşim cordonul cu panglică. Coasem o cataramă cumpărată de gata. Putem însă să şi legăm cordonul cu o fundă, în acest caz îl începem numai pe 12 ochiuri şi-l facem lung de 150 cm. Acest cordon nu trebuie căptuşit.

tipar 24

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959

Lasă un comentariu