Bluză cu mînecă raglan pentru fetiţă de 15 ani – Model nr. 45

Această bluză de un colorit vessel şi plăcut convine tuturor fetelor tinere. Se lucrează din lînă bej, cu dungi roşii şi pătrăţele negre.

Furnituri:
Circa 200 g lînă bej, 50 g lînă roşie, 20 g lînă neagră, andrele nr. 2 şi 2½.

Mărimea: poza 45
Circumferinţa pieptului circa 88 cm.

Model:
I. Manşetele, elasticul din talie şi decolteul se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Restul în „punct de jerseu” şi cu un model norvegian adecvat.

Măsura:
30 ochiuri şi 43 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 120 ochiuri din lînă bej pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept 5 cm, în înălţime, în „punct de semielastic”. Continuăm 18 cm în înălţime în „punct de jerseu”, cu andrele nr. 2½, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total am crescut 18 ochiuri (cîte 9 ochiuri la o margine). Avem 138 ochiuri cu care continuăm să tricotăm scăzînd cîte 1 ochi la începutul fiecărui rînd dus şi întors (de 15 ori). Introducem apoi modelul norvegian pe care îl repetăm de 4 ori (continuînd a scădea la fel) şi terminăm (tot scăzînd) cu 11 rînduri cu lînă roşie, în „punct de semielastic”.

Am scăzut în total 70 ochiuri şi au mai rămas 68 ochiuri pe care le încheiem într-un singur rînd, scăzînd pe faţă ochiurile lucrate pe faţă, şi pe dos ochiurile lucrate pe dos.

Faţa:
Lucrăm la fel ca şi spatele.

Mîneca:
Montăm 80 ochiuri din lînă bej pe andrele nr. 2 şi tricotăm o manşetă de 5 cm înălţime, în „punct de semielastic”. Continuăm pe andrele nr. 2½ în „punct de jerseu” şi tricotăm 26 cm în înălţime, crescînd la începutul rîndurilor următoare cîte 1 ochi la 2 cm, la fiecare margine. Avem 106 ochiuri cu care începem să formăm linia raglan a mînecii, scăzînd cîte 1 ochi la începutul fiecărui rînd (de 15 ori).

Introducem modelul norvegian pe care îl repetăm de 4 ori (scăzînd la el în continuare) şi terminăm mîneca tricotînd ultimele 11 rînduri în „punct de semielastic” (scăzînd mereu), cu lînă roşie. Ultimele 36 ochiuri, rămase la mijlocul andrelei, le încheiem într-un singur rînd, scăzînd pe faţă ochiurile lucrate pe faţă şi pe dos ochiurile lucrate pe dos.

Călcăm aburit şi încheiem la maşină.

tipar 45

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu