Bluză cu model norvegian – Model nr. 46

O bluză originală şi puţin costisitoare care se poate confecţiona cu cîteva resturi de lînă. Se cere răbdare şi atenţie.

Furnituri: poza 46
Circa 200 g lînă albă, 50 g lînă roşie, 20 g lînă neagră, 10 g lînă galbenă, andrele nr. 2½ şi 3 şi 7 nasturi.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 96 cm, lungimea bluzei 44 cm.

Model:
I. Elasticul din talie şi manşetele se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Restul în „punct de jerseu” şi cu modelul norvegian de pe schemă.

Măsura:
25 ochiuri şi 37 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Montăm 100 ochiuri din lînă roşie, pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept 6 cm în înălţime în „punct de semielastic”. Continuăm cu andrele nr. 3 şi modelul norvegian de pe schemă, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. După terminarea modelului norvegian, tricotăm cu lînă albă, în „punct de jerseu”, pînă la înălţimea totală de 24 cm, crescînd mereu cîte 1 ochi la 2 cm.
În total creştem 18 ochiuri (cîte 9 ochiuri la o margine). Avem 118 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor care urmează, de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. Am scăzut în total 24 ochiuri (cîte 12 ochiuri la fiecare margine). Avem 94 ochiuri cu care lucrăm drept 15 cm în înălţime.

model 46Umărul:
De aici începem să formăm linia umărului scăzînd de 5 ori cîte 6 ochiuri pe fiecare umăr, iar cele 34 ochiuri rămase pe andrea la mijlocul spatelui le încheiem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 58 ochiuri din lînă roşie pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, 6 cm în înălţime, formînd o butonieră (din 2 ochiuri) la 3 cm înălţime totală şi la distanţa de 3 ochiuri de la marginea interioară a feţei.

În rîndul următor, după terminarea elasticului din talie, creştem 8 ochiuri (la marginea interioară a feţei) pe care le vom tricota în „punct de jerseu”, începînd de aici şi pînă la răscroiala gîtului, alternînd culorile corespunzătoare modelului norvegioan şi apoi în continuare cu lînă albă. Pe această bantă de 8 ochiuri (care va forma tivul feţei) vom deschide cîte o butonieră în aceleaşi rînduri cu butonierele de pe corsaj.
După executarea elasticului din talie, continuăm lucrul cu 66 ochiuri şi cu andrele nr. 3 aplicînd modelul norvegian. Continuăm cu lînă albă în „punct de jerseu”, în felul următor: pe linia subraţului creştem 1 ochi la cîte 2 cm de 9 ori (începînd de la terminarea elasticului şi pînă la răscroiala mînecii), iar la marginea interioară a feţei, lucrăm drept pînă la înălţimea totală de 41 cm, avînd grijă să formăm 6 butoniere (din 2 ochiuri) la distanţă (vertical) de 6 cm între ele. Butonierele de pe corsaj vor corespunde cu butonierele de pe banda tivului. Ele se execută pe linie orizontală, pe faţa lucrului, astfel: ochiurile 1, 2, 3 de la marginea tivului se lucrează pe faţă; din ochiurile 4 şi 5 formăm o butonieră: ochiurile 6, 7, 8 lucrate pe faţă, urmează ochiurile 9, 10, 11 (respectiv 1, 2, 3 din corsaj) lucrate pe faţă; din ochiurile 12 şi 13 formăm o butonieră şi în continuare tricotăm pe faţă restul ochiurilor.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 24 cm scădem la începutul rîndurilor, pe această linie, o dată 6 ochiuri, o dată 4 ochiuri şi de 5 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 15 ochiuri şi au mai rămas 60 de ochiuri cu care lucrăm drept pînă la înălţimea totală de 41 cm.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Începem să scădem concomitent răscroiala gîtului şi linia umărului astfel: pe linia răscroielii gîtului scădem la începutul rîndurilor o dată 16 ochiuri, de 2 ori cîte 6 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi, iar pe linia umărului scădem de 5 ori cîte 6 ochiuri.

Partea stîngă a feţei:
Lucrăm în acelaşi el, însă inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 76 ochiuri din lînă albă pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, 2 cm în înălţime; urmează 2 rînduri cu lînă roşie şi continuăm cu andrele nr. 3 şi lînă albă în „punct de jerseu”, 10 rînduri crescînd cîte 1 ochi la începutul fiecărui rînd. În total am crescut 10 ochiuri (cîte 5 ochiuri la o margine). Avem 86 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii. Scădem la începutul rîndurilor care urmează de 2 ori cîte 4 ochiuri, de 46 ori cîte 1 ochi, de 4 ori cîte 2 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, iar ultimele 18 ochiuri le încheiem într-un singur rînd.

Călcăm aburit, încheiem la maşină. Îndoim tivul feţei şi coasem în punct invizibil cu mîna, pe dosul corsajului.
Festonăm împreună butonierele suprapuse ale corsajului şi tivul şi coasem 7 nasturi. Răscroiala gîtului o tivim cu o lizieră albă sau roşie, tricotată în „punct de jerseu”, de aproximativ 2 cm înălţime astfel: coasem liziera la maşină pe faţa lucrului, îndoim pe dos şi tivim.

tipar 46

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu