Bluză pentru fetiţă de 8 ani

Din lînă de culoarea cerului deschis, cu o broderie discretă din lînă albă, roşie şi albastru închis, această bluză cu o notă veselă şi copilărească este foarte potrivită pentru fetiţe. Se poate purta fie cu o fustă bleumarin, fie cu una cadrilată în două nuanţe de albastru.

Furnituri: poza 51
Circa 200 g lînă albastru deschis, cîteva fire din lînă roşie, albă şi bleumarin, 5 nasturi de sidef, andrele nr. 2 şi 2½.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 70 cm, lungimea bluzei 38 cm.

Model:
I. Elasticul din talie, manşetele şi gulerul se tricotează în „punct de elastic”.

II. Mînecile şi plastronul se tricotează cu modelul descris mai jos.

III. Restul bluzei în „punct de jerseu”.

Modelul: II.
Rîndul 1: (pe faţa lucrului) toate ochiurile pe faţă.
Rîndul 2: (pe dosul lucrului) toate ochiurile pe dos.
Rîndul 3: toate ochiurile pe faţă.
Rîndul 4: toate ochiurile pe dos.
Rîndul 5: toate ochiurile pe dos.
Rîndul 6: toate ochiurile pe faţă.
Rîndul 7: toate ochiurile pe dos.
Rîndul 8: toate ochiurile pe faţă.
Rîndul 9: toate ochiurile pe dos.
Rîndul 10: toate ochiurile pe faţă.
Rîndul 11: repetăm de la rîndul 1.

model 51Măsura:
24 ochiuri şi 38 rînduri = 10 cm din modelul III.

Spatele:
Montăm 80 ochiuri pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept o bucată de 6 cm înălţime, în „punct de elastic”. Continuăm pe andrele nr. 2½ lucrînd drept, în „punct de jerseu” o bucată de 3 cm în înălţime. Din acest punct (avem 9 cm înălţime totală) creştem la ambele părţi, pe linia subraţului, cîte 1 ochi la 3 cm (de 5 ori). În total creştem 10 ochiuri. Avem 90 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 24 cm scădem la începutul fiecărui rînd astfel: de 2 ori cîte 4 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 20 ochiuri (cîte 10 ochiuri la fiecare margine). Avem 70 ochiuri cu care continuăm drept încă 12 cm înălţime.

Umărul:
Începem să formăm linia umărului scăzînd cîte 5 ochiuri la începutul fiecărui rînd pe această linie. Cînd au rămas 20 ochiuri pe andrea, la mijlocul spatelui, la încheiem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 48 ochiuri pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept, în „punct de elastic”, o bucată de 3 cm înălţime, formînd o butonieră din 2 ochiuri, la distanţă de 4 ochiuri de la marginea interioară a feţei. Continuăm la fel încă 3 cm în înălţime, apoi schimbăm lucrul pe andrele nr. 2½. Tricotăm drept în felul următor: primele 24 ochiuri de la marginea interioară a feţei le lucrăm cu modelul II, începînd de la terminarea elasticului din talie şi pînă la răscroiala gîtului, avînd grijă să formăm cîte o butonieră la 6 cm distanţă între ele. Restul ochiurilor le lucrăm în „punct de jerseu” crescsînd pe linia subraţului cîte 1 ochi la 3 cm. În total creştem 5 ochiuri (primul ochi îl creştem în rîndul întîi după terminarea elasticului). Avem 53 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 21 cm începem răscroiala mînecii, scăzînd la începutul fiecărui rînd, pe dosul lucrului, astfel: o dată 4 ochiuri, o dată 3 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 15 ochiuri şi au mai rămas 38 ochiuri, cu care continuăm drept 10 cm în înălţime.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Scădem ăpentru răscroiala gîtului, la începutul fiecărui rînd, pe faţa lucrului, astfel: o dată 5 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi, în total 13 ochiuri. Din acest punct începem să formăm linia umărului, scăzînd la începutul fiecărui rînd, pe dosul lucrului, cîte 5 ochiuri şi încheiem.

Partea stîngă a feţei:
O lucrăm la fel, însă inversat şi fără butoniere.

Mîneca:
Montăm 70 ochiuri pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept, în „punct de elastic” 2 cm în înălţime. Continuăm pe andrele nr. 2½, cu modelul II, o bucată de 6 cm în înălţime, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 1 cm. În total creştem 12 ochiuri. Avem 82 ochiuri. Continuăm cu modelul II formînd ovalul mînecii astfel: scădem la începutul următoarelor 2 rînduri cîte 5 ochiuri, iar în continuare de 42 ori cîte 1 ochi, de 4 ori cîte 2 ochiuri, de 3 ori cîte 3 ochiuri şi încheiem.

Gulerul:
Montăm 100 ochiuri pe andrele nr. 2 şi tricotăm drept în „punct de elastic” 6 cm în înălţime. Continuăm încă 4 cm în înălţime, scăzînd cîte 1 ochi la începutul fiecărui rînd. Încheiem într-un singur rînd scăzînd pe faţă ochiurile lucrate pe faţă şi pe dos ochiurile lucrate pe dos.

Călcăm aburit totul, exceptînd părţile lucrate în „punct de elastic”. Încheiem la maşină, brodăm marginile plastronului şi coasem nasturii.

tipar 51

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu