Bolero cu broderie – Model nr. 48

Acest bolero cu mîneca trei sferturi se confecţionează din lînă neagră, aplicînd de jur împrejurul feţelor o bandă brodată în culori vii.

poza 48Furnituri:
Circa 300 g lînă neagră, cîteva fire de lînă roşie, galbenă, verde şi albastră, andrele nr. 2½ şi 3.

Mărimea:
Circumferinţa pieptului circa 96 cm, lungimea boleroului 44 cm, lungimea mînecii 46 cm.

Model:

I. Spatele, faţa şi mînecile se tricotează în „punct de jerseu”.

II. Manşetele şi patentul din talie în „punct de semielastic”.

III. Bentiţa care bordează feţele şi răscroiala gîtului se lucrează în „punct leneş”, toate rîndurile pe faţă.

Măsura:
22 ochiuri şi 38 rînduri = 10 cm din modelul I.

Spatele:
Montăm 100 ochiuri din lînă neagră pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, 6 cm în înălţime. Continuăm pe andrele nr. 3 în „punct de jerseu” 18 cm înălţime, crescînd la fiecare margine cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 18 ochiuri (cîte 9 ochiuri la o margine). Avem 118 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor ce urmează, de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. Am scăzut în total 24 ochiuri (cîte 12 ochiuri la fiecare margine). Avem 94 ochiuri cu care lucrăm 15 cm în înălţime.

Umărul:
Începem să formăm linia umărului scăzînd de 6 ori cîte 5 ochiuri pe fiecare umăr. Rămîn 34 ochiuri la mijlocul spatelui pe care le scădem într-un singur rînd.

Partea dreaptă a feţei:
Montăm 50 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, 6 cm în înălţime. Continuăm în „punct de jerseu” 18 cm înălţime, crescînd pe linia subraţului cîte 1 ochi la 2 cm (de 9 ori), iar la marginea interioară a feţei lucrăm drept. Avem 59 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor pe această linie, o dată 6 ochiuri, o dată 5 ochiuri şi de 5 ori cîte 1 ochi. Am scăzut în total 16 ochiuri şi au mai rămas 43 ochiuri cu care tricotăm drept 15 cm în înălţime.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Începem să scădem concomitent linia umărului şi răscroiala gîtului astfel: pe linia umărului scădem la începutul fiecărui rînd, pe dosul lucrului, de 6 ori cîte 5 ochiuri, iar la răscroiala gîtului, scădem o dată 5 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi în continuare cîte 1 ochi pînă la terminarea lor.

Partea stîngă a feţei: model 48
Lucrăm la fel, inversat.

Mîneca:
Montăm 70 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept, în „punct de ssemielastic” , o manşetă de 4 cm înălţime. Continuăm cu andrele nr. 3, în „punct de jerseu”, 26 cm în înălţime, crescînd la fiecare margine a lucrului cîte 1 ochi la 2 cm. În total creştem 26 ochiuri (cîte 13 ochiuri la o margine). Avem 96 ochiuri.
La înălţimea totală de 30 cm, începem să formăm ovalul mînecii scăzînd astfel: la începutul primului rînd, pe faţa lucrului, 8 ochiuri, iar la începutul rîndului următor, pe dosul lucrului, 3 ochiuri. În continuare scădem la începutul următoarelor rînduri de 40 ori cîte 1 ochi, de 10 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri şi încheiem ultimele 13 ochiuri într-un singur rînd. Executăm a doua mînecă la fel, inversat.

Tricotăm în „punct leneş”, pe 8 ochiuri, o bentiţă corespunzătoare cu lungimea măsurată de jur împrejurul feţelor şi răscroielii gîtului.

Călcăm aburit părţile tricotate în „punct de jerseu”, încheiem la maşină şi coasem de mînă bentiţa. Brodăm pe bentiţă cu fire de lînă în culori vii, diferite flori după schemă.

tipar 48

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu