Hăinuţă cu model scoţian – Model nr. 49

Feţele hăinuţei se tricotează cu model scoţian, spatele şi mînecile sînt tricotate cu lînă brună, uni. Fondul feţelor este ecru cu linii verzi-vitriol şi cărămiziu. Benţile sînt verzi, tivul interior brun.

Furnituri: poza 49
Circa 200 g lînă brună, 50 g ecru, 50 g verde şi 30 g teracotă, andrele nr. 2½, un ac de brodat, un fermoar care se poate deschide complet.

Mărimea:
Lărgimea hăinuţei încheiată 95 cm, lungimea la mijlocul spatelui, fără bantă, 42 cm (pentru copii de 7 – 8 ani).

Model:
Hăinuţa întreagă se tricotează în „punct de jerseu”. La feţe lucrăm modelul scoţian după schema dată, tricotînd liniile orizontale deodată cu feţele. Liniile verticale se brodează ulterior în punct suedez. Liniile colorate alternează în felul următor: 4 rînduri ecru, 1 rînd teracotă, 1 rînd ecru, 1 rînd teracotă, 1 rînd ecru, 1 rînd teracotă, 4 rînduri ecru, 1 rînd verde, 1 rînd ecru, 1 rînd verde, 1 rînd ecru, 1 rînd verde. Aceste 20 rînduri se repetă. Întrucît cele mai multe din linii sînt numai de 1 rînd, trebuie să rupem firul la sfîrşitul rîndului, sau să lucrăm cu andrele ascuţite la ambele capete. În acest din urmă caz tricotăm 2 rînduri pe faţă, unul după altul, pe faţa lucrului cu culori diferite, apoi pe dosul lucrului, 2 rînduri pe dos, tot cu culori diferite. model 49Bineînţeles că numai atunci cînd în conformitate cu modelul urmează numai cîte 1 rînd într-o culoare.

Măsura:
30 ochiuri şi 40 rînduri = 10 cm.

Spatele:
Începem cu 116 ochiuri cu lînă brună. După 3 cm tricotăm pe faţa lucrurlui un rînd de ochiuri pe dos şi continuăm în „punct de jerseu”. Creştem la ambele margini, la cîte 6 cm, de 3 ori cîte 1 ochi. Vor fi 122 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Cînd avem 28 cm măsuraţi de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 4 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 8 ori cîte 1 ochi. Rămîn 98 ochiuri. Tricotăm drept înainte, pînă ce răscroiala mînecii este de 10 cm, măsuraţi vertical. Aici, şi de aici la cîte 2 cm creştem la ambele margini de 3 ori cîte 1 ochi. Vor fi 104 ochiuri.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Cînd spatele are 44 cm de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare, la ambele margini, de 4 ori cîte 6 ochiuri şi de 2 ori cîte 5 ochiuri. Între timp, la 45 cm de la marginea de jos, încheiem la mijlocul rîndului 10 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi tricotăm cele două bucaţi separat. La marginea interioară scădem la cîte 2 rînduri, o dată 4 ochiuri, apoi cîte 3 ochiuri, pînă se termină toate ochiurile.

Faţa:
Începem cu 62 ochiuri în culoare brună. După 3 cm tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos. Continuăm cu liniile colorate. Lucrăm drept înainte, pînă la 28 cm de la marginea de jos.

Răscroiala mînecii şi a gîtului:
La marginea interioară scădem aici, şi de aici la cîte 1 cm, de 18 ori cîte 1 ochi. La marginea exterioară scădem la cîte 2 rînduri: o dată 6 ochiuri, o dată 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 3 ori cîte 1 ochi. Cînd răscroiala mînecii este de 9 cm, măsuraţi vertical, scădem aici, şi de aici la fiecare 1 cm, de 6 ori cîte 1 ochi.

Umărul:
Cînd faţa este de 44 cm de la marginea de jos, scădem la marginea exterioară, la cîte 2 rînduri, de 4 ori cîte 6 ochiuri şi de 2 ori cîte 5 ochiuri.

Faţa cealaltă:
Se tricotează în sens opus.

Mîneca:
Începem cu 68 ochiuri cu firul verde. După 3 cm tricotăm pe faţa lucrului un rînd de ochiuri pe dos, pe urmă continuăm tot în culoare verde şi tricotăm încă 3 cm. Continuăm în culoare brună pînă la sfîrşit, în „punct de jerseu”. Creştem mereu, la începutul şi la sfîrşitul celui de-al 7-lea rînd, de 15 ori cîte 1 ochi. Vor fi 98 ochiuri. Cînd mîneca este de 33 cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 6 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri, de 6 ori cîte 3 ochiuri şi de 2 ori cîte 4 ochiuri. Rămîn 18 ochiuri. Încheiem.

Brodăm pe cele două feţe liniile verticale după schema dată. Călcăm părţile tricotate şi le asamblăm. Îndoim tivul de jos şi îl prindem pe dinăuntru cu puncte invizibile. Îndoim şi la mîneci tivul de 3 cm.

La marginea interioară a feţei ridicăm circa 150 ochiuri pînă la jumătatea răscroielii gîtului de la spate şi tricotăm, cu lînă verde, 3 cm în „punct de jerseu”. În locul ultimul rînd pe dos tricotăm pe dosul lucrului un rînd de ochiuri pe faţă, pe urmă mai împletim 3 cm. Încheiem. Tricotăm o bantă la fel pentru cealaltă faţă. La mijlocul spatelui coasem cele două benţi cu puncte invizibile. Le îndoim în lungul rîndului de ochiuri pe dos şi le tivim. În faţă aşezăm fermoarul.

tipar 49

„Tricoate de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu