Jachetă fără guler pentru fetiţe – Model nr. 57

Această jachetă este mai lungă, ajunge mai jos de şolduri, aşa încît fusta se vede numai puţin. La gît este montantă, fără guler. Modelul este potrivit pentru întrebuinţarea a două resturi de lînă.

poza 57Furnituri:
Circa 220 g lînă de culoare mai închisă şi circa 200 g lînă mai deschisă. Andrele nr. 3 şi 2½, 4 nasturi.

Mărimea:
Lărgimea jachetei circa 83 cm, lungimea în mijlocul spatelui 46 cm (pentru fetiţe de 5-6 ani).

Model:
I. Tivul de jos se lucrează în „punct de jerseu”.

II. Restul se lucrează astfel: tricotăm un rînd de ochiuri pe faţă în culoare mai închisă, la bază.
Urmează:
Rîndul 1: (deschis) pe dosul lucrului, * 1 ochi pe faţă, ridicăm 1 ochi, luîndu-l din spatele andrelei, firul este în faţa ochiului ridicat. Aşezăm firul înapoi, spre dos. Repetăm de la * .
Rîndul 2: (deschis) pe faţa lucrului, * ridicăm 1 ochi ca în rîndul precedent (acelaşi ochi), firul este în faţa ochiului ridicat. Aşezăm firul înapoi, 1 ochi pe dos. Repetăm de la * .
Rîndul 3: (închis) ca rîndul 1.
Rîndul 4: (închis) pe faţă.
Aceste 4 rînduri dau modelul.

Măsura:
28 ochiuri şi 50 rînduri = 10 cm cu modelul II.

Spatele:
Începem cu 130 ochiuri, cu firul de culoare mai închisă, pe andrele nr. 3. Tricotăm 3 cm cu modelul I. În locul ultimului rînd pe dos, tricotăm un rînd de ochiuri pe faţă. Continuăm cu modelul II. Tricotăm 7 cm drept înainte, pe urmă scădem aici, şi de aici la cîte 2½ cm, la ambele margini, de 8 ori cîte 1 ochi. Rămîn 114 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
La începutul rîndurilor următoare scădem de 2 ori cîte 3 ochiuri, pe urmă de 12 ori cîte 1 ochi. Rămîn 96 ochiuri. Continuăm drept înainte. Cînd răscroiala mînecii este de 9 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la ambele margini ale lucrului, de 3 ori cîte 1 ochi. Vor fi 102 ochiuri.

Umărul şi răscroiala gîtului:
Cînd spatele este de 45 cm de la tiv, scădem la începutul rîndurilor următoare de 4 ori cîte 5 ochiuri şi de 6 ori cîte 4 ochiuri, de ambele margini. Între timp, cînd lucrul este de 46 cm de la tiv, încheiem la mijlocul rîndului 10 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucăţi separat. Scădem la umăr conform indicaţiilor: la marginea interioară scădem la cîte 2 rînduri, la începutul rîndurilor, cîte 3 ochiuri pînă se termină toate ochiurile.

Partea dreaptă a feţei:
Începem cu 62 ochiuri cu firul de culoare mai închisă, pe andrele nr. 3. Tricotăm 3 cm cu modelul I, pe urmă tricotăm, în locul ultimului rînd pe dosul lucrului, un rînd de ochiuri pe faţă şi totodată adăugăm la marginea dreaptă (cea interioară) 24 ochiuri. Vor fi 86 ochiuri. Continuăm cu modelul II. La marginea dreaptă lucrăm, drept înainte şi la cîte 10 cm formăm cîte o pereche de butoniere (în total 4 perechi). Tricotăm 3 ochiuri de la margine, din 5 ochiuri facem o butonieră, tricotăm 8 ochiuri şi iar facem o butonieră din 5 ochiuri. La marginea stîngă (cea exterioară) scădem la 7 cm de la tiv şi de aici la cîte 2½ cm, de 8 ori cîte 1 ochi. Rămîn 78 ochiuri.

Răcroiala mînecii:
model 57La începutul rîndului următor, scădem la marginea exterioară 6 ochiuri, pe urmă la cîte 2 rînduri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 4 ori cîte 1 ochi. Rămîn 64 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 9 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi de aici la cîte 1 cm, de 5 ori cîte 1 ochi.

Răscroiala gîtului:
Între timp, cînd marginea interioară este de 42 cm de la adăugarea ochiurilor, scădem la începutul rîndului 20 ochiuri, pe urmă la cîte 2 rînduri, o dată 3 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. Această margine urmează drept înainte.

Umărul:
Cînd faţa este de 45 cm de la tiv, scădem la marginea exterioară de 2 ori cîte 5 ochiuri şi apoi cîte 4 ochiuri pînă se termină toate ochiurile.

Partea stîngă a feţei:
Se lucrează în sens opus şi fără butoniere.

Mîneca:
Începem cu 58 ochiuri şi tricotăm un tiv la fel ca la spate şi faţă. Continuăm cu modelul II. Creştem la 3 cm şi de aici mereu la începutul şi sfîrşitul rîndului al 8-lea, de 14 ori cîte 1 ochi. Vor fi 86 ochiuri. Cînd mîneca are 28 cm de la tiv, scădem la începutul rîndurilor următoare, de 2 ori cîte 5 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri, de 16 ori cîte 1 ochi, * tricotăm 2 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem de 4 ori cîte 1 ochi. Repetăm încă de 2 ori de la * . Mai departe scădem de 8 ori cîte 1 ochi şi de 6 ori cîte 2 ochiuri. Rămîn 14 ochiuri. Încheiem.

Buzunarul:
(2 bucăţi) Începem cu 30 de ochiuri şi tricotăm cu andrele nr. 3 cu modelul II, 8½ cm. Întoarcem lucrul şi continuăm lucrînd pe faţă acolo pînă unde acum a fost dosul lucrului. Tricotăm încă 3½ cm. Încheiem.

Călcăm părţile tricotate. Îndoim în afară tivul de 4 cm al feţelor. Îl coasem sus şi jos, îl răsfrîngem şi îl călcăm încă o dată. Prindem butonierele două cîte două împreună şi le festonăm. Asamblăm jacheta. Din răscroiala gîtului ridicăm ochiurile, dar numai de la tivul îndoit al uneia din feţe, pînă la tivul îndoit al celeilalte. Tricotăm cu lînă mai închisă 2 cm în “punct de jerseu”. Sfîrşim banta fără a o strînge, pe urmă o îndoim înspre interior şi o coasem. Tivim buzunarele în lăţime de 2 ochiuri, răsfrîngem partea de sus şi le fixăm pe cele două feţe. Călcăm toată jacheta din nou. Coasem nasturii.

tipar 57

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu