Pulover sport bărbătesc – Model nr. 66

Acest pulover bărbătesc, cu un punct simplu şi discret, închis în faţă cu 4 nasturi, se poate tricota din lînă albă sau orice altă culoare deschisă.

Furnituri: poza 66
Circa 600 g lînă albă, 4 nasturi, andrele nr. 2½.

Mărimea:
Lărgimea peste piept aproximativ 100 cm, lungimea puloverului 65 cm.

Model:
I. Elasticul de jos, manşetele şi gulerul se tricotează în „punct de semielastic”.

II. Bentiţa în „punct leneş”.

III. Restul cu modelul următor:
Rîndul 1: (pe faţa lucrului) * 4 ochiuri pe faţă, 2 ochiuri pe dos, următoarele 2 ochiuri le lucrăm pe faţă astfel: lucrăm mai întîi ochiul al 2-lea, apoi primul şi lăsăm ambele ochiuri deodată de pe andrea; 1 ochi pe dos, următoarele 2 ochiuri le lucrăm pe faţă astfel: lucrăm mai întîi ochiul al 2-lea, apoi primul şi lăsăm ambele ochiuri deodată de pe andrea; 2 ochiuri pe dos. Repetăm de la *.
Rîndul 2: (pe dosul lucrului) acoperit.
Rîndul 3: repetăm de la rîndul 1.

Măsura:
30 ochiuri şi 45 rînduri = 10 cm din modelul III.

Spatele:
Montăm 140 ochiuri pe andrele nr. 2½ şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, 10 cm în înălţime. În continuare tricotăm cu modelul III o bucată de 32 cm în înălţime.

Răscroiala mînecii:
Scădem la începutul rîndurilor următoare astfel: de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 2 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 30 ochiuri (cîte 15 ochiuri la o margine) şi au mai rămas 110 ochiuri cu care tricotăm drept pînă la înălţimea totală de 62 cm.

Umărul:
Începem să formăm linia umărului scăzînd pentru fiecare umăr de 6 ori cîte 7 ochiuri. În total am scăzut 84 ochiuri (cîte 42 ochiuri pe un umăr). Au mai rămas la mijlocul spatelui 26 ochiuri pe care le scădem într-un singur rînd.

model 66Faţa:
Montăm 144 ochiuri pe anrele nr. 2½ (deci cu 4 ochiuri mai mult decît la spate) şi tricotăm pînă la răscroiala mînecii întocmai ca şi spatele, avînd în permaneţă 4 ochiuri în plus.

La înălţimea totală de 42 cm, împărţim lucrul în 2 părţi: pe prima andrea (partea stîngă a feţei) vom lucra cu 76 ochiuri, iar pe andreaua a doua (de rezervă) vor rămîne 68 ochiuri. Lucrăm mai întîi pe prima andrea cu 76 ochiuri astfel: la marginea interioară a feţei vom lucra drept pînă la înălţimea totală de 60 cm, avînd grijă ca primele 8 ochiuri să le tricotăm în „punct leneş” şi să formăm pe această linie 4 butoniere la distanţă de 5 cm între ele (prima butonieră o formăm la distanţă de 2 cm de la începutul acestei bentiţe în „punct leneş”).

Răscroiala mînecii:
La înălţimea totală de 42 cm, începem să scădem astfel: o dată 6 ochiuri, o dată 2 ochiuri şi de 2 ori cîte 1 ochi. În total am scăzut 10 ochiuri. Avem 66 ochiuri cu care lucrăm drept pînă la înălţimea totală de 62 cm.

Umărul şi răscroiala gîtului:
La această înălţime începem să formăm linia umărului scăzînd de 6 ori cîte 7 ochiuri. La marginea interioară a feţei, la înălţimea totală de 60 cm, începem să formăm răscroiala gîtului scăzînd, la începutul rîndurilor pe această linie, o dată 8 ochiuri, o dată 5 ochiuri, de 4 ori cîte 2 ochiuri şi de 3 ori cîte 1 ochi. În continuare lucrăm drept. Partea dreaptă a feţei o executăm la fel, inversat, cu singura deosebire că în rîndul întîi vom creşte 8 ochiuri (la marginea interioară a lucrului) pe care le lucrăm în „punct leneş” fără a forma butoniere. În continuarea acestor 8 ochiuri lucrăm restul de 68 ochiuri cu modelul III.

Mîneca:
Montăm 60 ochiuri şi tricotăm drept, în „punct de semielastic”, o manşetă de 8 cm înălţime. În rîndul următor creştem 10 ochiuri, dublînd tot al 6-lea ochi, astfel: o dată îl lucrăm din spate, o dată din faţă.
Avem 70 ochiuri cu care continuăm a tricota 40 cm înălţime cu modelul III, crescînd la ambele margini cîte 1 ochi la 2 1/2cm. Am crescut în total 32 ochiuri (cîte 16 ochiuri la fiecare margine). Avem 102 ochiuri cu care începem să formăm ovalul mînecii scăzînd tot la al 2-lea rînd, de 2 ori cîte 7 ochiuri, de 16 ori cîte 1 ochi, de 10 ori cîte 3 ochiuri, de 6 ori cîte 4 ochiuri şi încheiem ultimele 18 ochiuri într-un singur rînd.

Gulerul:
Montăm 120 ochiuri şi tricotăm în „punct de semielastic” 10 cm în înălţime. Încheiem toate ochiurile într-un singur rînd, scăzînd pe faţă ochiurile lucrate pe faţă şi pe dos ochiurile lucrate pe dos.

Călcăm aburit şi încheiem la maşină. Coasem de mînă gulerul, capătul fentei pe dos şi nasturii.

tipar 66

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu