Veston tricotat – Model nr. 64

Pe stradă, acasă sau la lucru, peste tot este foarte util şi plăcut de purtat. „Punctul de ţesătură” în care este lucrat nu se întinde şi nu se deformează.

Furnituri: poza 64
Circa 700 g lînă de grosime mijlocie, sau lînă subţire luată în două, andrele nr. 2½ şi 5 nasturi.

Mărimea:
Lărgimea vestonului încheiat la nasturi circa 118 cm, lungimea la mijlocul spatelui 70 cm (circumferinţa pieptului 100 – 104 cm).

Model:
I. Tivurile interioare se lucrează în „punct de jerseu”.

II. Restul se lucrează în „punct de ţesătură” (tissu):

Rîndul 1: * 1 ochi pe faţă, ridicăm ochiul următor, firul este în faţa ochiului ridicat. Repetăm de la * .
Rîndul 2: pe dos.
Rîndul 3: la fel ca rîndul 1, se lucrează însă inversat; deasupra ochiului ridicat tricotăm 1 ochi pe faţă, deasupra ochiului pe faţă ridicăm 1 ochi.
Rîndul 4: pe dos.
Aceste 4 rînduri se repetă.

Măsura:
30 ochiuri şi 50 rînduri = 10 cm din modelul II.

Spatele:
Începem cu 164 ochiuri cu modelul I şi tricotăm 3 cm. În locul ultimului rînd pe dos, tricotăm un rînd de ochiuri pe faţă, pe urmă continuăm cu modelul II. Creştem la ambele margini, la cîte 6 cm, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 176 ochiuri.

Răscroiala mînecii:
Cînd spatele are 46 cm, scădem la începutul rîndurilor următoare de 2 ori cîte 8 ochiuri, de 6 ori cîte 2 ochiuri, şi de 14 ori cîte 1 ochi. Rămîn 134 ochiuri. Cînd răscroiala mînecii este de 10 cm, măsuraţi vertical, creştem aici, şi începînd de aici la cîte 2 cm, la ambele margini, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 146 ochiuri.

Umărul:
La 67 cm de la marginea de jos scădem, la începutul rîndurilor următoare, de 22 ori cîte 3 ochiuri şi de 18 ori cîte 2 ochiuri.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 73 cm de la marginea de jos, încheiem la mijloc 12 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucăţi separat. La marginea interioară, lîngă gît, scădem mereu la cîte 2 rînduri, cîte 4 ochiuri pînă se termină toate ochiurile.

Partea stîngă a feţei:
Începem cu 82 ochiuri. Tricotăm 3 cm cu modelul I. În locul ultimului rînd pe dos, tricotăm un rînd de ochiuri pe faţă şi totodată adăugăm la marginea stîngă 13 ochiuri. Vor fi 95 ochiuri. Continuăm cu modelul II. La marginea interioară lucrăm drept înainte şi facem 5 butoniere. Prima la 6 cm de la adăugarea ochiurilor, celelalte la cîte 9 cm una de alta. Tricotăm 6 ochiuri de la margine şi din 6 ochiuri facem butoniera. Marginea dreaptă (cea exterioară) urmează, pînă la 20 cm, drept înainte. Aici, şi începînd de aici, la cîte 3½ cm, creştem de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 101 ochiuri.

model 64Buzunarul de jos:
Între timp, la 12 cm de la tiv, luăm pe faţa lucrului 22 ochiuri pe o andrea de rezervă, tricotăm 39 ochiuri şi trecem restul de 34 ochiuri pe altă andrea de rezervă. Lucrăm cu cele 39 ochiuri. Tricotăm pe dosul lucrului un rînd de ochiuri pe faţă, pe urmă începînd pe faţa lucrului cu un rînd de ochiuri pe faţă, tricotăm 3 cm în „punct de jerseu”. Încheiem. Lăsăm la o parte. Cu alte andrele începem 43 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului. Tricotăm 9 cm cu modelul II. La începutul ultimelor 2 rînduri scădem cîte 2 ochiuri. Rămîn 39 ochiuri. Sfîrşind cu un rînd cu soţ, lăsăm la o parte. Continuăm faţa şi tricotăm în locul buzunarului ochiurile căptuşelii (Atenţie la continuitatea modelului!).

Răscroiala mînecii:
La 46 cm de la marginea de jos scădem la marginea exterioară, la începutul rîndului următor, o dată 10 ochiuri, pe urmă, la cîte 2 rînduri, de 2 ori cîte 3 ochiuri, de 3 ori cîte 2 ochiuri şi de 6 ori cîte 1 ochi.

Răscroiala gîtului:
În acelaşi rînd cu începutul răscroielii mînecii şi începînd de aici la fiecare 1 cm, scădem la marginea interioară cîte un ochi pînă la sfîrşit.

Buzunarul de sus:
Între timp, la 51 cm de la marginea de jos, luăm începutul la rîndului 11 ochiuri pe o andrea de rezervă, tricotăm 31 ochiuri, iar restul ochiurilor le trecem pe altă andrea de rezervă. Cu cele 31 ochiuri, tricotăm pe dosul lucrului un rînd de ochiuri pe faţă, pe urmă 2½ cm în „punct de jerseu”. Lăsăm la o parte. Cu alte andrele începem 35 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului şi tricotăm 7 cm cu modelul II. La începutul ultimelor 2 rînduri scădem cîte 2 ochiuri, pe urmă tricotăm cele 31 ochiuri ale căptuşelii în locul celor ale buzunarului, la fel ca la buzunarul de jos. Cînd răscroiala mînecii este de 11 cm, măsuraţi vertical, creştem aici şi începînd de aici la cîte 6 rînduri, la marginea exterioară, de 8 ori cîte 1 ochi.

Umărul:
Cînd faţa are 67 cm de la marginea de jos, scădem la marginea exterioară, la începutul rîndurilor, cîte 3 ochiuri pînă se termină toate ochiurile.

Partea dreaptă a feţei:
Se tricotează în sens opus şi fără butoniere.

Mîneca dreaptă:
Începem cu 92 ochiuri. Tricotăm 3 cm cu modelul I. În locul ultimului rînd pe dos tricotăm 1 rînd de ochiuri pe faţă. Continuăm cu modelul II. Creştem la cîte 2½ cm, la ambele margini ale lucrului de 18 ori cîte 1 ochi. Vor fi 128 ochiuri. Cînd mîneca are 47 cm de la tiv, sau altă măsură necesară antebraţului, scădem la începutul următoarelor rînduri: o dată 9 ochiuri, de 3 ori cîte 3 ochiuri, de 12 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 1 ochi, * tricotăm 2 rînduri fără scăderi, pe urmă scădem de 2 ori cîte 1 ochi. Repetăm de 3 ori de la *. Continuăm şi scădem de 26 ori cîte 1 ochi, de 8 ori cîte 2 ochiuri, de 4 ori cîte 3 ochiuri. Rămîn 20 ochiuri. Încheiem.

Mîneca stîngă:
Se tricotează în sens opus.

Cele 4 mici tivuri ale buzunarelor se calcă separat, se îndoaie şi se cos. Însăilăm deschizăturile buzunarelor şi călcăm bucăţile tricotate, le asamblăm. Coasem cele 3 margini libere ale căptuşelii buzunarelor. Ridicăm ochiurile de la partea dreaptă a feţei, pînă la mijlocul răscroielii gîtului din spate. Tricotăm 4 cm cu modelul I. Încheiem. Tricotăm un tiv la fel şi la partea stîngă a feţei, dar aici formăm 5 butoniere verticale, corespunzătoare celor 5 butoniere ale feţei. Călcăm tivurile şi le prindem pe dinăuntrul vestonului cu puncte invizibile. La începutul răscroielii gîtului, facem un mic colţ. Coasem tivul de jos şi cel de la mîneci. Festonăm butonierele prinzînd şi dublura. Coasem nasturii.

tipar 64

Lasă un comentariu