Pulover pentru băiat, cu mînecă raglan – Model nr. 77

Scăderile vizibile ale mînecilor raglan formează garnitura acestui pulover. Cele două buzunare sînt înguste, tăiate. Elasticul din talie, de la manşete şi de la gît se tricotează într-o culoare contrastantă.

Furnituri: poza 77
Circa 320 g lînă în culoarea de fond şi circa 50 g lînă într-o culoare contrstantă, andrele nr. 2 şi 2½ , şi 4 andrele de împletit ciorapi.

Mărimea:
Lărgimea puloverului circa 82 cm, lungimea la mijloul spatelui, fără elasticul de la gît, de 47 cm (pentru copii de 6 – 7 ani).

Model:
I. Elasticul din talie, de la gît şi manşete în „punct de elastic”.

II. Restul se tricotează în „punct de jerseu”. Descrierea scăderilor la mîneca raglan este dată în text.

Măsura:
32 ochiuri şi 48 rînduri = 10 cm cu modelul II.

Spatele:
Începem cu 116 ochiuri pe andrele nr. 2, cu lînă în culoarea contrastantă. Tricotăm 5 cm cu modelul I. Continuăm în culoarea de bază, cu andrele nr. 2½, cu modelul II. Creştem la ambele margini, la cîte 3 cm, de 7 ori cîte 1 ochi. Vor fi 130 ochiuri.

Răscroiala mînecii raglan:
Cînd spatele este de 28 cm de la marginea de jos, tricotăm următoarele rînduri astfel:

Rîndul 1: ochiurl începător, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos, o scădere spre stînga, pe urmă tricotăm al treilea ochi pe faţă, dar nu-i dăm drumul de pe andreaua stîngă, apoi tricotăm primul ochi, pe urmă al doilea şi abia acum dăm drumul deodată celor trei ochiuri de pe andreaua stîngă (ochi lungit aplecat spre dreapta). Continuăm rîndul pe faţă pînă rămîn 9 ochiuri pe andreaua stîngă; tricotăm al doilea ochi pe faţă, luîndu-l din spatele andrelei (nu-i dăm drumul de pe andreaua stîngă) apoi următorul ochi pe faţă, tot din spatele andrelei şi abia acum primul ochi pe faţă, luat din faţa andrelei. Dăm drumul deodată celor 3 ochiuri de pe andreaua stîngă (ochi lungit aplecat spre stînga). Urmează o scădere spre dreapta, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, şi ochiul care încheie rîndul.

Rîndul 2: pe dos.

Rîndul 3: ochiul începător, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos, o scădere spre stînga, continuăm rîndul pe faţă, pînă rămîn 6 ochiuri pe andreaua stîngă, 1 scădere spre dreapta, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă şi ochiul care încheie rîndul.

Rîndul 4: pe dos.

Repetăm aceste 4 rînduri încă de 22 ori. Rămîn 38 ochiuri. Următorul rînd se tricotează astfel: ochiul de la margine, 1 ochi pe faţă, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe faţă, 1 ochi lungit tricotat din 3 ochiuri, la fel ca înainte, 4 ochiuri pe faţă, încheiem următoarele 14 ochiuri, luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim întîi bucata din dreapta. La marginea exterioară nu mai scădem. La marginea interioară scădem de 2 ori cîte 6 ochiuri.

model 77Faţa:
Începem cu 124 ochiuri. Elasticul din talie se lucrează la fel ca la spate. Continuăm în culoarea de fond, pe andrele nr. 2½, modelul II. Creştem la ambele margini, mereu la cîte 3½ cm, de 6 ori cîte 1 ochi. Vor fi 136 ochiuri.

Buzunarul:
Între timp, la 6 cm de la elasticul din talie, tricotăm în următorul rînd, pe faţa lucrului, 15 ochiuri pe faţă; acestea le luăm pe o andrea de rezervă. Lucrăm cu cele 29 ochiuri următoare. Tricotăm 4 rînduri pe faţă în culoarea contrastantă. Încheiem. Tricotăm următoarele 38 ochiuri şi le trecem pe altă andrea de rezervă. Cu cele 29 ochiuri următoare tricotăm din nou 4 rînduri în culoarea contrastantă. Încheiem. Continuăm cu cele 15 ochiuri rămase după al doilea buzunar. Lăsăm lucrul de o parte. Cu alte andrele începem în culoarea contrastantă 33 ochiuri pentru căptuşeala buzunarului. Tricotăm 6 cm în „punct de jerseu”, sfîrşind cu un rînd de faţă. La începutul celor două rînduri următoare scădem cîte 2 ochiuri, astfel că ne rămîn 29 ochiuri. Lăsăm de o parte. Mai tricotăm încă o bucată la fel. Continuăm faţa şi în locul ochiurilor buzunarelor, tricotăm ochiurile căptuşelii, bineînţeles acum în culoarea de fond.

Răscroiala mînecii raglan:
Cînd faţa ete de 28 cm măsuraţi de la marginea de jos, scădem raglanul la fel ca la spate.

Răscroiala gîtului:
Între timp, la 35 cm măsuraţi de la marginea de jos, împărţim ochiurile în două. Luăm una din părţi pe o andrea de rezervă şi sfîrşim cele două bucăţi separat. La marginea exterioară continuăm cu garnitura de scăderi; la marginea interioară, lîngă gît, scădem, începînd cu al nouălea rînd după împărţirea ochiurilor, la cîte 3 rînduri 1 ochi, pînă se termină toate ochiurile.

Mîneca:
Începem cu 66 ochiuri pe andrele nr. 2, în culoarea contrastantă. Tricotăm 5 cm cu modelul I. Continuăm cu andrele nr. 2½ în culoarea de fond, în „punct de jerseu”. Creştem la ambele margini la cîte 1½ cm, de 19 ori cîte 1 ochi. Vor fi 104 ochiuri. Cînd mîneca este de 34 cm de la marginea de jos, scădem partea de sus a raglanului după indicaţiile date pentru raglanul din spate, pînă rămîn 12 ochiuri la mijloc. Încheiem.

Călcăm bucăţile tricotate. Asamblăm cusăturile raglanului, aşezînd marginile cu rîndurile ochiurilor de lanţ una lîngă cealaltă. Coasem cu aceeaşi lînă, prinzînd o dată una din margini, o dată cealaltă margine. Împreunăm şi cusăturile laterale şi cele ale antebraţului. Din răscroiala gîtului ridicăm ochiurile pe 3 andrele nr. 2 de împletit ciorapi şi tricotăm 2½ cm cu modelul I, în culoarea contrastantă. În faţă, la întîlnirea celor două andrele, scădem la cîte 2 rînduri cîte 1 ochi, pentru a obţine unghiul colţului. Încheiem pe faţă ochiurile tricotate pe faţă, şi pe dos cele tricotate pe dos.

Prindem marginile înguste ale benţilor buzunarelor şi cele 3 margini libere ale căptuşelii buzunarelor.

tipar 77

„Tricotaje de mînă”, Cornelia Both şi Martha Recht, Ed. Tehnică, 1959.

Lasă un comentariu